guies de primera pedra

Els Ambaixadors de la pedra seca són vuit guies de muntanya que ens acompanyaran en tot moment per donar-nos a conèixer les rutes més emblemàtiques d’Andorra, on trobarem moltes de les construccions de pedra seca més destacades. Amb ells, descobrirem territoris únics d’alta muntanya i com aquests tipus de construccions es van adaptar a la geografia dels Pirineus i a les necessitats. Descobrim també més coses sobre els guies…

 

Gemma Adellach

GEMMA ADELLACH

Pirineista fins a la medul·la, soc una persona molt aventurera i viatgera que ha fet senderisme i trekking no només per les muntanyes dels Pirineus, sinó també en les serralades dels Alps, l’Alt Atles, els Andes (Serralada Blanca) o l’Himàlaia. Filla d’Ordino, soc arquitecta i treballo com a especialista d’educació artística a les etapes de primera i segona ensenyança de l’Escola Andorrana. Faig de guia acompanyant de muntanya des del 2005 i col·laboro amb escoles del país en temes d’educació ambiental. També soc entrenadora d’esquí alpí i de muntanya a l’ECOA (Esquí Club Ordino Arcalís), monitora d’esquí alpí a Vallnord Ordino-Arcalís i guia acompanyant d’esquí de muntanya des del 2015. M’apassionen la natura, els animals i descobrir i compartir les anècdotes i vivències dels nostres avantpassats. Guiar la gent a la muntanya és tot un art de viure! La meva missió és procurar que el client trobi allò que ve a buscar: llocs preservats i, sobretot, tranquil·litat. Per cert, parlo català, castellà, francès i anglès.

MONTSE ARDERIU

MONTSE ARDERIU

Formada en un altre sector, la muntanya sempre m’ha atret molt. De fet, he anat fent petites pinzellades relacionades amb la muntanya i el senderisme al llarg de la meva trajectòria, tant en l’àmbit professional, a través del comerç especialitzat en muntanyisme i alpinisme, com en l’àmbit personal, caminant i descobrint molts secrets i racons dels Pirineus: rutes de gran recorregut, ascensions a l’Aneto, a la Maladeta, pel Pallars i Andorra. Es podria dir que he passat tota la meva vida entre les boniques muntanyes del nostre país, m’he dedicat a conèixer-les, respectar-les, a observar la bonica flora que any rere any ens visita i a descobrir les propietats medicinals de les plantes i herbes remeieres. Em vaig formar per ser guia de muntanya i m’apassiona poder transmetre el respecte per la natura i tot el que he après i sé sobre els nostres avantpassats i com vivien. La muntanya s’ha d’observar i escoltar amb tranquil·litat. Quan no l’escoltem, podem parlar en català, castellà, francès i una mica d’anglès!

JOSEP BABI

JOSEP BABI

La meva professió d’arquitecte tècnic em fa viure de molt a prop i amb molta intensitat tot el relacionat amb les construccions de pedra seca. Estic molt interessat en temes de bioconstrucció i construcció tradicional. És molt fascinant conèixer el vessant tècnic de les construccions de pedra seca i com s’han anat adaptant al terreny en funció de les necessitats de cada moment. La muntanya és una altra de les meves passions, així com el guiatge. M’hi vaig voler dedicar des de fa tres anys, com a experiència de creixement personal, compaginant així dos de les tasques que més m’agraden. El guia de muntanya busca fer viure la muntanya tal com la sentim nosaltres a tots els qui s’animen a fer una sortida. M’he mogut molt sobretot pels Pirineus i els Alps, terres on les tradicions, el pastoralisme, la ramaderia i evidentment el muntanyisme i l’alpinisme hi són molt presents. Soc d’Encamp i ens podrem comunicar en català, castellà, francès i anglès!

RAMÓN CULLA

RAMÓN CULLA

Després de més de vint anys dedicat al món de l’administració i la comptabilitat, la meva passió per la muntanya va fer que aquesta esdevingués la meva ocupació principal. A l’hivern em trobareu fent de monitor d’esquí i de guia de muntanya amb raquetes de neu i, a l’estiu, de guia de muntanya i guia cultural. Enamorat de racons d’Andorra com ara el parc natural de la Vall de Sorteny, la vall d’Incles o els llacs dels Pessons, les muntanyes sempre han estat el centre de la meva vida: de petit anava ben sovint a la muntanya amb els amics i, en totes les meves vacances, l’excursionisme ha estat l’eix central de qualsevol escapada. Col·laboro com a professional en molts dels esdeveniments esportius de muntanya destacats del país, com ara l’Andorra Ultra Trail, la Multisegur Volta als Ports o l’Skimo, la travessa d’esquí de muntanya. M’apassiona donar a conèixer Andorra als visitants forans i parlar molt del nostre país, ja sigui en català, castellà, francès i també una miqueta en anglès!

SERGI FLAMAND

SERGI FLAMAND

Des de ben petit he fet moltes sortides a la muntanya amb els meus pares. Potser per això sempre m’ha agradat molt tot el relacionat amb l’esport, la natura i el muntanyisme. He estudiat esports, turisme i medi ambient i he cursat, a través de l’EFPEM, les formacions de guia de muntanya, guia d’esquí de muntanya i telemarc, guia d’escalada i guia de bicicleta de muntanya. Actualment treballo en l’àmbit de la formació professional d’activitats esportives i de lleure amb joves de setze a vint anys. M’apassiona l’esquí en totes les seves formes i, a l’estiu, m’encanta anar en bicicleta, mitjà que també ens permet descobrir la natura en tots els sentits. La nostra missió com a guies és portar la gent a descobrir la muntanya amb total seguretat, sensibilitzant-los i donant-los a conèixer al màxim tot el que ens envolta: la cultura, el patrimoni, les tradicions, la flora i la fauna. Tot això farà que l’experiència sigui tan enriquidora com sigui possible. Parlo català, castellà, anglès i francès.

MARC MOSSOLL

MARC MOSSOLL

Biòleg especialitzat en fauna salvatge, he estat tota la vida en contacte directe amb la natura. A més de les tasques com a guia de muntanya diplomat, m’ocupo des de fa més de quinze anys de catalogar la fauna i de portar a terme accions per millorar els hàbitats i la conservació del gall fer, la perdiu blanca i la perdiu xerra (gal•liformes de muntanya), moltes d’aquestes aus en estat de conservació vulnerable. Membre de l’Specialist Group de l’IUCN (International Union for Conservation of Nature), també soc el coordinador del trencalòs a Andorra. Per a mi, l’educació és primordial per a un desenvolupament sostenible. Per això, m’agrada el vessant didàctic de la natura, que poso en pràctica tant a través del guiatge de muntanya als Pirineus andorrans, francesos i espanyols, com en la tasca desenvolupada a les escoles, en què mostro als joves l’adaptació de la fauna i la flora a la temporada hivernal d’alta muntanya i els explico com pot afectar el canvi climàtic en l’evolució dels paisatges. Parlo el català, el castellà, el francès, l’anglès i em defenso en italià.

GIL RIBA

GIL RIBA

Fill de la Massana, la muntanya ha estat present en la família Riba des de sempre. De fet, la natura sempre ha estat part de la meva vida; amb el meu germà, fotògraf, anàvem sovint muntanya amunt buscant indrets i cims per poder fer fotografies meravelloses de la sortida del sol o de qualsevol petit moment que ens oferia la natura, que he pogut conèixer en tots els seus àmbits. Em dedico a temps complet al guiatge de muntanya després d’haver deixat enrere la meva vida laboral com a informàtic. He estat jugador de rugbi, soc monitor nacional d’esquí i he fet i faig també molt esquí de muntanya i raquetes de neu. He pogut fer travesses als Alps i ascensions a cims de l’Àfrica, com ara el Kilimanjaro, i alguns quatre mils del Marroc. Apassionat sempre pel muntanyisme, fa quaranta-dos anys vàrem crear l’associació Andseu amb gent d’Andorra i de la Seu, a través de la qual hem pogut fer importants travesses i hem pujat a la majoria dels pics dels Pirineus. La natura i la muntanya se senten; Allí hi retrobes sensacions que t’aporten pau i tranquil·litat, malgrat l’esforç físic previ que has hagut de fer. En les sortides com a guia de muntanya, m’agrada poder compartir el que realment m’apassiona amb els altres.

ALBERT RUZAFA

ALBERT RUZAFA

La meva relació amb la muntanya va començar a la Vall del Madriu. Amb companys o tot sol, a cada sortida n’explorava un nou racó. Anys després, als setze, va venir l’època de les travesses, en què l’esport es barrejava amb la descoberta de la natura. Posteriorment, vaig estudiar enginyeria forestal. També em vaig formar com a guia acompanyant de muntanya amb l’objectiu de fer descobrir el nostre ric patrimoni natural i cultural. Tant a peu, a l’estiu, com amb raquetes, a l’hivern, procuro que el grup senti seu el lloc visitat i sovint per aconseguir-ho utilitzo diversos idiomes: el català, el francès, el castellà i l’anglès. M’interessen especialment l’orientació i la botànica. De fet, el 2018 vaig fer el Circuit permanent d’orientació d’Incles i el 2011 vaig acabar el Catàleg de la flora al•lòctona d’Andorra. Els dos indrets de muntanya que destacaria són els vessants nord: entre la Pica d’Estats i el Montcalm, pel seu entorn mineral, i l’Estall Serrer i els seus voltants, al Madriu, on la natura i la pedra seca es combinen per formar un paisatge encisador.