Cal Pal vol ser un espai de reflexions sobre temes de muntanya, molt especialment sobre el paisatge cultural i natural.

 

El primer tema que ha decidit tractar es justament el de construccions de pedra seca, tècnica constructiva amb orígens en el neolític i utilitzada fins el passat segle XX, obres tradicionals que donen identitat al nostre paisatge.

Aquesta eina us permetrà viatjar a través del país seguint les millors construccions d’Andorra fetes en pedra seca.

Veurem uns fons de vall, pròxim als pobles, amb tanques de pedra seca que limiten les propietats, terrasses que pugen muntanya amunt per a l’agricultura vertical. Tot i que el domini del paisatge és agrícola, també hi podem trobar altres construccions preindustrials com forns per produir calç per a la construcció, palanques, espais d’emmagatzematge, tots fets en pedra seca.

L’alta muntanya sembla reservada pels pastors, sobretot els de xais. És zona en la que hi abunden de cabanes de pastors i orris i que identifiquen el nostre paisatge abans de la creació de les estacions d’esquí.

Si bé la majoria de paisatges amb pedra seca de les regions mediterrànies són bàsicament agrícoles, a Andorra, igual que altres zones del Pirineu, es caracteritzen per una important implantació de la ramaderia, amb la que aquestes construccions hi estan estretament relacionades.

El paisatge és cada cop més una peça clau en el desenvolupament territorial i un recurs econòmic de primer ordre. Cal Pal vol participar en aquest desenvolupament que ha de ser sostenible i encarat al futur preservant el passat.

Text: Xavier Llovera