La pedra seca d’Andorra, reunida en un llibre de fotografies

Després de més de dos anys intensos de feina amb el projecte de Primera Pedra, Cal Pal presenta aquest mes de juny del 2021 l’obra “Primera Pedra, la pedra seca a Andorra”. Es tracta d’un recull de les fotografies de Jaume Riba de les construccions de pedra seca més emblemàtiques del país i dels textos de l’arquitecte i professor d’Estètica i Teoria de l’Art Pedro Azara.

 

llibre pedra seca

És una obra de gran format que ens farà gaudir d’imatges en detall d’aquestes construccions, així com de la seva integració en el paisatge muntanyenc d’Andorra, permetent-nos descobrir com d’important han estat les construccions de pedra seca per a l’home a través dels segles.

Gràcies al llibre, el lector podrà viatjar a través del país seguint les millors construccions fetes en pedra seca. Tot i que el domini del paisatge és agrícola, també s’hi poden trobar altres construccions preindustrials com forns per produir calç per a la construcció, palanques o espais d’emmagatzematge, totes fetes en pedra seca. Son construccions, com s’assegura a la mateixa obra, “arrelades a la terra” i que han donat i donen identitat al paisatge d’Andorra.

Molts dels exemples en pedra seca recollits al llibre es poden trobar també a la guia 2.0 de la pedra seca d’Andorra, el web primerapedra.com i l’app de Primera Pedra, que compta amb un mapa de les principals construccions del país. A més, es permet a l’usuari aportar també les construccions que conegui.

Però la màgia de la versió impresa d’aquest “Primera Pedra, la pedra seca a Andorra”, amb les fotografies de gran format de Riba i els textos poètics d’Azara, es podrà “tastar” ja a mitjans de juny 2021 i estarà disponible tant a Cal Pal, com a totes les llibreries d’Andorra i a l’FNAC, als Grans Magatzems Pyrénées.

Fotografies: Jaume Riba – Textos: Pedro Azara – Disseny: Irene Clua