Com ja va sent habitual, el setembre marca el tret de sortida de nous cursos d’artesans de la pedra seca que, aquest 2023, ja arriben a la seva cinquena edició. Enguany, s’ofereixen dues formacions (nivell 1 i 2) amb la voluntat de continuar donant a conèixer i preservar l’ús de la tècnica tradicional de construcció de la pedra seca.

Les formacions s’estrenen el pròxim 18 de setembre amb un curs de primer nivell al Forn de Canillo, que s’allargarà una setmana. Aquest es farà de dilluns a divendres de 8 a 15 hores i, en aquest primer nivell, es treballarà entorn la construcció i fonamentació de murs de tanca.

Totes les persones que ja hagin cursat un primer nivell en edicions anteriors podran accedir al curs de segon nivell, que tindrà lloc just una setmana després, del 25 al 29 de setembre, també al Forn de Canillo. L’horari serà el mateix, de dilluns a divendres de 8 a 15 hores, estarà centrat en la construcció de cabanes i, en definitiva, en la preparació dels professionals interessats en aquesta tècnica, per tal de preservar el seu ús.

La tècnica de la pedra seca, consistent en aixecar construccions amb pedres de l’entorn sense utilitzar cap mena d’argamassa per unir-les, serà també una de les protagonistes de les Jornades Europees de Patrimoni, que tindran lloc al Principat del 14 al 29 de setembre del 2023. Així, el dijous 21 de setembre, se celebrarà una sortida guiada per especialistes per conèixer com es construïa en pedra seca.

Les inscripcions a aquestes formacions gratuïtes, emmarcades en el projecte de Primera Pedra de Cal Pal, es poden fer al Centre de Formació al Llarg de la Vida (http://www.cflv.ad/) fins al 13 de setembre (també al telèfon +376 741 465, al WhatsApp +376 605 375 o bé al correu electrònic cflv@educand.ad). Estan pensades per a persones interessades a conèixer la tècnica de la construcció de la pedra seca i per a obtenir el certificat final del curs s’haurà d’haver assistit almenys al 80% de les hores de la formació.

Es pot consultar el programa de les formacions aquí.

Cal recordar que Andorra va formalitzar de forma oficial davant de la UNESCO l’ingrés a la candidatura d’ampliació “L’art de la construcció en pedra seca: coneixement i tècniques”, que reconeix des de l’any 2018 l’art de la construcció en pedra seca com a Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat”.

EDICIONS ANTERIORS
1r curs per a constructors en pedra seca en 2019 > Més info
2n curs per a constructors en pedra seca en 2020 > Més info
3r curs per a constructors en pedra seca en 2021 > Més info
4t curs per a constructors en pedra seca en 2022 > Més info