En aquesta ruta coincideixen diferents construccions de pedra seca, moltes utilitzades en l’explotació agrícola: parets de tanca, parets de feixa, aixoplucs… La pedra seca era una molt bona solució constructiva.

 

Preus i reserves online, més a baix ↓

Ruta de Les Bons

Descobrirem diverses construccions de pedra seca a Les Bons d’Encamp, en una ruta que ens portarà des de Les Bons fins a les bordes de Montalari.

La ruta es podrà iniciar directament al pont de Les Bons, a prop del Poble de Les Bons, o bé a l’aparcament de la Plaça dels Arínsols, des d’on pujarem pel passeig que hi ha a la vora del riu fins al pont de Les Bons. Una vegada al pont, passarem pel poble de Les Bons, caracteritzat per les seves bordes i cases pairals, i pujarem fins a Sant Romà de les Bons, per visitar l’església i el conjunt de pedra seca que trobarem just davant de l’església, per seguir després pel GR11 fins a les bordes de Montalari.

El conjunt històric de Les Bons està format per l’església de Sant Romà -datada del segle XII-, una antiga torre de defensa de quatre pisos -la Torre dels Moros-, les restes d’un edifici d’arquitectura civil, dos colomars de construcció moderna i un dipòsit d’aigua excavat a la roca.

Al llarg de la ruta veurem diferents estructures de pedra seca, pedra amb morter de fang o amb morter de calç. També podrem observar engravats de camins, parets de contenció de camins, parets de tanca de bestiar, parets de feixa, amb alguns aixoplucs, conducció d’aigua i dipòsits, o escales picades a la mateixa roca.

L’itineari es divideix en dues parts: el que seria la visita a Les Bons i tot el seu conjunt i la ruta que farem des de Les Bons, seguint el GR11, fins a les bordes de Montalari.


Característiques

La ruta s’inicia molt a prop del poble d’Encamp. Es tracta d’un recorregut de gairebé 6 km, amb un desnivell mitjà aproximat de 370 metres, dins un rang que va dels 1.325 als 1.525 metres d’altitud.

ruta de les bonsItinerari

L’itineari es divideix en dues parts: el que seria la visita a Les Bons i tot el seu conjunt i la ruta que farem des de Les Bons, seguint el GR11, fins a les bordes de Montalari.

LES BONS

Iniciem el recorregut fent un petit tram de l’antic camí Ral, que era el camí principal que menava vers Canillo i França. Està format per pedres granítiques polides i desgastades per l’ús. És la via natural d’accés cap a la vall d’Orient, resseguint la vall. Podem observar que tant l’engravat de pedra seca del camí com les parets de pedra seca de tanca del costat del camí estan formats per pedres de granit.

Ens dirigim cap al nucli antic de Les Bons i en primer lloc trobem el pont de Les Bons. L’actual pont data del 1948 i és l’accés al poble de Les Bons. A la penya, sobre els cartells indicadors, hi ha una filera de pedres, com un mur: són les restes d’una casa molt rica que es deia Ca de Pont.

Passat el pont ja entrem al poble de Les Bons, on no veurem construccions de pedra seca, però sí que podem descobrir un poble amb un nucli antic molt ben conservat amb edificis d’arquitectura vernacular i carrers estrets que, per adaptar-se a la topografia i a les necessitats urbanes, van serpentejant entre les cases.

Durant la visita, destacarem algunes cases, com Casa Cotxa, excavada a la roca i representativa de les cases típiques del segle XVIII andorrà i de les antigues cases pairals d’Andorra. Està intacta. També veurem Ca de Mas, una de les cases més importants dels segles XVI-XVIII a Andorra, que conserva restes de pintura original de la mateixa època a la façana principal.

Pujant carrer amunt trobem la placeta de Les Bons i l’antic safareig del poble de les Bons, un dels pocs que encara es conserven a les Valls, on els dissabtes les dones rentaven la roba i feien la bugada amb cendra. I ben a prop de la plaça trobarem el túnel de Cal Tona, que fa funcions d’habitació a la planta superior, i a la inferior passa el carrer on antigament se celebrava, sota un bon aixopluc, algun mercat o alguna reunió de poble. Ara ja ens enfilem cap a Sant Romà.

les bonsConjunt de Sant Romà de Les Bons
En arribar a l’església, visualitzarem tot el “conjunt medieval” de Les Bons. És un conjunt que ens trasllada directament a l’època medieval d’Andorra i està enclavat estratègicament en un sortint rocós des d’on es podia controlar l’entrada a la vall.

El conjunt consta de diferents elements i edificis de diferents èpoques i tipologies constructives. Però les principals construccions que el conformen no estan construïdes amb la tècnica de pedra seca. Són construccions de pedra amb morter de fang o morter de calç, algunes d’elles arrebossades amb morter de calç.

Tot i això, a part de les edificacions principals, podrem observar alguns elements de pedra seca, com el petit mur de davant de l’església, recentment desmuntat i refet amb la tècnica constructiva de la pedra seca en el darrer curs d’artesans de la pedra seca, organitzat pel Comú d’Encamp i Cal Pal. Uns treballs que s’han completat amb la millora de l’entorn de l’església.

ruta de les bons
Murs abans de refer-se en el darrer curs d’artesans de la pedra seca

L’església de Sant Romà

Església romànica datada del segle XII acull una reproducció de les pintures romàniques del Mestre de Santa Coloma, actualment al MNAC de Barcelona. L’església té una nau rectangular coberta amb volta de canó i un pòrtic de l’època moderna. La porta d’entrada, situada a la paret oest i decorada amb un fris de dents de serra, està resguardada per un porxo d’època posterior, des del qual es pot veure una magnífica panoràmica de la vall.

ruta de les bons

Torre dels Moros i bany de la Reina Mora

Seguint la ruta, trobarem la Torre dels Moros, una antiga torre militar que podia haver format part d’un recinte fortificat. Està construïda amb pedra amb morter de calç i encara conserva l’arrebossat original de morter de calç. No se’n té la data exacta, tot i que es podria datar de la fi del segle XVI. Es pot pujar fins dalt i gaudir d’una fantàstica vista del poble, de la vall i del camí ral que puja a França.

Ben a prop, i que també visitarem en aquest ruta, hi ha el Bany de la Reina Mora, un dipòsit d’aigua excavat a la roca. Alimentat pel torrent de les Bons, que hi passa a prop, era l’antic dipòsit d’aigua del recinte emmurallat. Aquí es recollia l’aigua de la pluja i la del torrent i es distribuïa per tot el recinte mitjançant un canalet excavat a la roca (avui en dia es pot veure encara). Diu la llegenda que, les nits de lluna plena, la reina mora sortia a banyar-se aquí i que els homes de les Bons pujaven d’amagat per veure-la.

Durant la visita, hi destacaran també els colomers de Rossell i de Cotxa. Els colomers de torre van esdevenir un model constructiu característic dins l’arquitectura vernacular entre els segles XVI i XVIII. El colomer de Cotxa està declarat bé d’interès cultural.

Entre el Colomer de Cal Cotxa i la Capella de Sant Romà, trobem unes escales picades a la mateixa roca, i si baixem per un sender que mena a una propietat privada, arribarem a un portal fet de pedra seca. Aquesta estructura servia per sostenir i ubicar una porta de pas de fusta, al mateix temps que li feia de coberta per protegir la fusta de les inclemències del temps.

GR11

Deixarem Sant Romà de les Bons i continuarem el nostre camí seguint el GR11. Només sortir de Sant Romà, podem observar una paret de sosteniment del mateix camí. Aquesta paret és de pedra seca i està recolzada directament sobre de la roca. El camí que seguirem, està engravat amb pedres. Alguns trams d’engravat, s’han anat enderrocant amb el pas de la gent i de les motos de trial.

Primer s’arriba a Les Comes. Aquí hi trobarem una borda i uns prats de dall. La borda està construïda, com totes les bordes amb pedra i fang. Les parets de tanca, els aixoplucs i les parets de feixa són de pedra seca.

Riu de Montalari

Seguim caminant  per un tram de camí que passa just al costat del riu de Montalari. Aquest tram de camí és especialment fresc i ombrívol i hi concideixen diferents construccions de pedra seca: parets de contenció i tanca, de conducció del riu (el riu que transcorre paral·lel al camí estè conduït per una secla construïda amb pedra seca o excavada a la terra), i engravat, tot i que en queden només algunes porcions.

Una mica més amunt sortirem del traçat del camí per entrar en unes feixes. Pujarem per les feixes de pedra seca seguint petits corriols privats que utilitzaven per circular dins de les feixes. Podrem observar, parets de tanca entre el camí públic i les feixes, parets de feixa, aixoplucs, i alguna petita construcció de pedra seca més o menys curiosa.

Al abandonar les feixes, ens trobarem a prop de les bordes de Montalari. Es tracta d’uns prats amb feixes i un conjunt de 4 bordes. Observarem elements que ja hem observat en altres moments del recorregut: feixes, parets de tanca, bordes. Com a curiositat podem dir que en aquesta zona s’han trobat alguns gravats rupestres.

Ja per la tornada podem fer tot desfent el camí de pujada o bé podem baixar per una petita drecera que baixa per la penya fins a punt petit collet prop del roc de la Querola i que després enllaça amb el camí de pujada.


Fitxa tècnica del recorregut

La ruta de les Bons ens permet gaudir d’un excel·lent paisatge de la parròquia d’Encamp i conèixer no només la història dels nostres avantpassats i com vivien, sinó diferents mostres en la tècnica constructiva de la pedra seca, que caracteritzen aquestes peculiars construccions del Pirineu andorrà.

Dificultat: mitjana-baixa
Durada aproximada: 4 hores
Llargada: 5,81 quilòmetres
Desnivell: desnivell mitjà de 370 metres dins un rang altitudinal que va dels 1.325 als 1.525 metres.
Equipament obligatori: calçat de muntanya i aigua.
Equipament optatiu: bastons de caminar, gorra, ulleres de sol, impermeable.

Preus i Reserves online

Preus:
1-4 persones: 30€/persona
5-7 persones: 25€/persona
8-10 persones: 20€/persona

L’organització es reserva el dret a suspendre la sortida en cas de mal temps o quan el nombre d’inscrits sigui inferior a 4 persones