Després d’encetar aquesta quarta edició dels cursos en pedra seca al maig a Encamp, les formacions s’amplien aquest mes de setembre i octubre amb els tres cursos previstos, un de nivell inicial, un de perfeccionament i un de mixt. Les inscripcions per a tots ells ja estan obertes i es poden fer a través del següent formulari:

https://forms.gle/yXMnatPNPg1xYu4A6

Els cursos donen el tret de sortida el pròxim dilluns 26 de setembre i s’allargaran fins al 14 d’octubre del 2022. D’una setmana de durada cadascun, s’estructuren en una introducció als fonaments i la història de la pedra seca com a tècnica de construcció tradicional, lectura del paisatge i al coneixement de les eines i els principis bàsics de la construcció amb aquest material, per després posar-ho en pràctica sobre el terreny.

A Andorra trobem moltes construccions fetes amb aquesta tècnica. Són estructures que estan íntimament lligades a l’agricultura, la ramaderia i el manteniment de marges i camins, un patrimoni consolidat en un coneixement ancestral popular i que esdevé un tret característic dels paisatges andorrans. Amb aquestes formacions, es pretén fomentar el coneixement sobre aquesta tècnica i estan adreçades a tot aquell que vulgui descobrir o aprofundir en el coneixement de la pedra seca i vulgui contribuir a donar suport a la conservació i sostenibilitat d’aquest patrimoni.

El primer curs (del 26 al 30 de setembre del 2022) tindrà lloc al Forn de Canillo i en ell es veuran tots els passos per pujar una paret de pedra seca i coronar-la amb diversos detalls constructius, amb la construcció i fonamentació d’un mur.  En aquest cas, és un curs per a un nivell d’iniciació.

El segon curs (del 10 al 14 d’octubre del 2022) es farà a la Cortinada, Ordino, on es construirà un enllosat amb lloses de pedra natural al camí que dóna accés a la mola i serradora de Cal Pal. Es tracta d’una intervenció dins d’un entorn de protecció d’un monument declarat bé d’interès cultural i inclòs a l’inventari general del patrimoni cultural. La construcció de l’enllosat comportarà també l’elaboració d’una petita paret i uns esglaons de pedra seca per millorar l’accés actual. Es tracta d’un curs de perfeccionament en la tècnica.

El tercer curs està adreçat tant a un nivell inicial com a un de perfeccionament, ja que es comptarà amb dos formadors, el marger Roger Solé, habitual formador en les anteriors edicions, i el també marger Francisco Viñas, pel qual serà la seva primera intervenció en terres andorranes. Viñes treballa actualment en la construcció de murs i paraments de pedra des del 1998 i es coordinarà amb Roger Solé en aquesta formació perquè tothom pugui aprendre la manera de treballar de dos margers diferents. El curs tindrà lloc del 10 al 14 d’octubre del 2022 als Cortals d’Encamp.

Tots els cursos, organitzats pel departament de Patrimoni Cultural juntament amb l’espai sociocultural Cal Pal, compten enguany amb la col·laboració dels Comuns de Canillo, Encamp,  Ordino i de FEDA. Aquestes tres formacions, juntament amb la ja celebrada el mes de maig a les Bons d’Encamp i la formació a la Farga del Madriu, clouen la quarta edició formativa.

Per a més informació, les persones interessades poden adreçar-se a l’Àrea de Patrimoni Cultural al +376 875 708 o mitjançant correu electrònic a: lluis_segura@govern.ad / sara_ubach_balague@govern.ad.

Us hi esperem!

EDICIONS ANTERIORS
1r curs per a constructors en pedra seca en 2019 > Més info
2n curs per a constructors en pedra seca en 2020 > Més info
3r curs per a constructors en pedra seca en 2021 > Més info