La construcció en pedra seca és una part integrant del patrimoni cultural de les valls pirinenques. El primer projecte de Cal Pal, anomenat Primera Pedra, consta d’un lloc web i una aplicació que recopila informació sobre moltes de les construccions de pedra seca a Andorra. Aquest projecte ha anat incorporant altres iniciatives per fomentar la conservació d’aquesta tècnica, com exposicions i cursos d’artesans de la pedra seca, una iniciativa promoguda també pel Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra.

Actualment, Andorra també participa activament a la Setmana de la Pedra Seca, organitzant diverses activitats amb l’objectiu de destacar i valorar el patrimoni de la pedra seca, així com les habilitats i la tècnica constructiva associades.

cami de pedra seca

Un patrimoni comú

La construcció en pedra seca, emblemàtica de les altes valls i muntanyes pirinenques, constitueix un patrimoni únic a preservar, testimoni de l’herència cultural de la regió. Des de fa molts anys, el departament de l’Arieja ha pres mesures significatives per protegir aquest patrimoni, especialment gràcies als esforços de l’associació Muntanya i Patrimoni, fundada el 1994. Aquesta associació té com a missió protegir, fer el cens, inventariar i restaurar el patrimoni muntanyenc ariejà, amb un èmfasi particular en l’arquitectura en pedra seca.
La trobada entre representants de l’Arieja i Andorra, per iniciativa de l’ambaixador de França a Andorra, va permetre una reflexió comuna sobre el futur d’aquest patrimoni compartit que és la pedra seca.

Una delegació andorrana, amb representants de “Cal Pal” i de l’ambaixada de França a Andorra, va reunir-se amb els responsables de “Muntanya i Patrimoni” a Foix. Aquesta trobada va ser l’oportunitat de visitar el Parc Natural Regional, les Forges de Pyrène, així com el municipi del Mas-d’Azil, on es va fer una síntesi dels intercanvis. L’arquitectura en pedra seca és un tema comú, relacionat amb els seus valors que associen la muntanya al paisatge cultural i natural, així com la ramaderia.

S’està gestant una cooperació transfronterera, il·lustrant la voluntat comuna de treballar junts, intercanviar idees i compartir competències. Aquesta iniciativa promet reforçar els llaços entre l’Arieja i Andorra per a la preservació i valorització d’aquest patrimoni arquitectònic únic en pedra seca.

Cerca