Els inscrits al primer curs sobre la tècnica de construcció en pedra seca han doblat les xifres estimades. En total, 62 alumnes han participat en aquesta formació, superant-la amb èxit i obtenint les titulacions que acrediten la formació, segons l’especialitat i coneixements previs. Així, han obtingut les titulacions d’artesà especialista en pedra seca i tècnic superior en projectes de pedra seca. Mentre que la primera equival a una qualificació professional en la construcció en pedra seca, la segona correspon a especialistes que no necessàriament treballen directament amb la pedra seca, però que la fomenten o creen dissenys per a noves construccions o es dediquen a projectes de restauració.

pedra seca

Un curs que no hauria estat possible, segons el seu director, Xavier Llovera, sense l’especial tasca dels seus formadors, els catorze professors i coordinadors de les pràctiques. Aquestes s’han dut a terme -en el segon mòdul- a l’orri de Cubil (Encamp) i a la zona d’Encodina (Ordino).  El director de Patrimoni Cultural ha explicat que durant el primer mòdul, al juny, els participants es van introduir en les tècniques de la pedra seca amb la construcció de murs i marges, i que ja en aquesta segona part han pogut restaurar i refer una cabana, una falsa cúpula i han treballat en murs i en una cabana de coberta vegetal. Un dels objectius que busca el curs –a més de fomentar i donar a conèixer a la població l’ús d’aquesta tècnica- és que la restauració d’arquitectures fetes amb pedra seca pugui fer-se a través d’artesans titulats o amb experiència contrastada.

pedra seca

Organitzat pel Govern i per l’espai de reflexió sociocultural Cap Pal, amb la col·laboració dels col·legis oficials d’arquitectes, enginyers i geòlegs d’Andorra, l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans, la Comissió Andorrana de l’ICOMOS i els comuns d’Encamp i Ordino, al curs hi han participat professionals de diferents àmbits, com constructors, arquitectes, guies de muntanya, banders, paisatgistes, personal de manteniment i, en general, persones interessades en aquesta tècnica.

Cerca