Aquesta setmana s’han conegut els guanyadors del concurs de fotografia “L’art de la pedra seca”, al perfil  d’Instagram del Departament de Patrimoni Cultural, organitzat en motiu de la participació d’Andorra un any més a la Setmana de la pedra seca, que va tenir lloc del passat 25 de novembre al 4 de desembre del 2022. Hi ha participat 27 Instagrammers, que han pujat als seus perfil un total de 138 imatges. 5 han estat les seleccionades, que s’ha emportat des de 500 euros (el primer premi) fins a diversos lots de llibres).

Els guanyadors han estat Lionel Gilot, que s’ha endut el primer premi, dotat amb 500 euros per la seva fotografia “Petit ocell de les pedres d’altura”; Maria Núria Moreno Cendrós, que s’ha adjudicat el segon premi, dotat amb 300 euros amb “De vegades sol, de vegades acompanyat”; Gemma Riba Casal, que ha guanyat el tercer premi, dotat amb 200 euros amb la fotografia titulada “Cussol gelat”; i Taylor Nichole Libbert i Josep Maria Baster Roviralta, que han guanyat el quart i cinquè premis respectivament i s’han endut un lot de llibres.

El jurat del concurs ha estat format per Josep Mª Ubach, fotògraf i gestor cultural; Lluís Viu, arquitecte i col·laborador en diversos projectes de la pedra seca; i Maria Reig, propietària de l’Espai sòcio-cultural Cal Pal i impulsora del programa Primera pedra. Tots ells, han seleccionat  cinc fotografies d’entre les 138 imatges que han participat en el concurs. Les cinc fotografies finalistes han estat seleccionades segons criteris com la capacitat que tenien les imatges d’evocar els valors del patrimoni en pedra seca, la qualitat tècnica, l’originalitat i la creativitat.

Més activitats en la Setmana de la pedra seca 2022

Enguany s’ha celebrat la tercera edició d’aquest esdeveniment patrimonial i cultural. La Setmana de la Pedra Seca neix l’any 2020 impulsada per ADRINOC, una associació catalana per al desenvolupament rural integral, amb l’objectiu de reivindicar el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva.

Per això, durant aquesta setmana es van celebrar moltes altres activitats, com una caminada guiada pels cortals de Feritxet, que va permetre als visitants conèixer i gaudir  de les parets de pedra seca restaurades durant l’anterior curs de voluntaris, o diversos actes a Cal Pal. Un d’ells, va ser l’exposició La soledat del cussol de Núria Moreno Cendrós, una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d’Ordino. Així mateix, es va celebrar la presentació del llibre Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació, i l’estrena de l’audiovisual La tècnica de la pedra seca. Art, paisatge i sostenibilitat, que inclou un recull de les formacions fetes des del 2019 fins al 2022.  A aquest darrer acte va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones.

Els organitzadors de la Setmana de la pedra seca 2022 a Andorra, el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i Cal Pal, han valorat molt positivament l’àmplia participació als diferents actes.

La Setmana de la Pedra Seca ha servit un any més per donar visibilitat al patrimoni en pedra seca i prendre consciència de la importància de conèixer i salvaguardar l’art de construir amb aquesta tècnica ancestral.

Cerca