Setmana de la pedra seca 2022

A partir del 25 de novembre i fins al 4 de desembre de 2022

Les construccions de pedra seca seran a partir del 25 de novembre (i fins al 4 de desembre) les protagonistes a Andorra i a Catalunya de la Setmana de la pedra seca, una iniciativa coordinada per l’Associació de Micropobles de Catalunya i a la qual Andorra participa per tercer any consecutiu. Precisament aquest 2022 se celebra el quart aniversari de la declaració, per part de la UNESCO, de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L’objectiu de la iniciativa és divulgar la tècnica de la construcció en pedra seca, afavorir el seu reconeixement general i reivindicar aquest llegat tan característic del patrimoni cultural, que defineix el paisatge de muntanya i li confereix una identitat pròpia.

Tant el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra com Cal Pal han volgut continuar a la Setmana de la Pedra Seca celebrant-la amb diverses activitats.

Setmana de la pedra seca 2022
Foto: Pedra seca a Els Cortals de Feritxet

Activitats 2022

 

Totes les activitats estan adreçades a tots els públics i van des d’una caminada fins a un concurs de fotografia perquè hi pugui participar tothom qui ho vulgui.

El concurs “L’art de la pedra seca a Andorra” està organitzat pel Departament de Patrimoni Cultural a través del seu Instagram i premiarà als guanyadors amb diversos premis en metàl·lic i lots de llibres. El concurs s’inicia el mateix 25 de novembre i les bases es trobaran a @patrimoniculturalandorra.

Cal Pal, per la seva banda, acull l’exposició “La Soledat del Cussol”, de la fotògrafa Núria Moreno Cendrós, una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d’Ordino. Aquesta exposició estarà ubicada al primer pis de l’espai sociocultural Cal Pal entre el 25 de novembre i el 3 de desembre, de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h, de dilluns a dissabte; i diumenge de 10 a 14 h.

També la casa pairal serà l’escenari del llibre “Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació”, de Richard Tufnell, Frank Rumpe, Alain Ducommun i Marianne Hassentein, i editat per la Fundació el Solà i Editorial Andorra. La presentació anirà a càrrec de Xavier Llovera, arqueòleg i gestor cultural; Lluís Viu, editor, i Cèlia Mallafré, directora de la Fundació El Solà. Abans, però, es presentarà l’audiovisual “La tècnica de la Pedra Seca. Art, paisatge i sostenibilitat”.

Les activitats es complementen amb una caminada pels Cortals de Feritxet, una sortida adreçada a tothom on es mostrarà el treball en pedra seca que es va fer en el darrer curs d’artesans de la pedra seca. Serà el dissabte 26 de novembre d’11 a 13 hores.

Per a aquestes dues últimes activitats, és imprescindible reservar prèviament al telèfon 844141 o bé  al correu electrònic contacte_patrimoni@govern.ad

Aprofiteu aquesta setmana per descobrir el patrimoni, l’ofici i la tècnica de la pedra seca.  Totes les activitats són gratuïtes, us hi esperem!

Cerca