Tornen els cursos d’artesans en pedra seca

Del 26 de setembre al 14 d’octubre del 2022

Obertes les inscripcions per a la 4a edició dels cursos d’artesans de la pedra seca, que es reprenen aquest setembre i octubre després del curs portat a terme al conjunt de Les Bons d’Encamp, el passat mes de maig. En aquest cas, s’impartiran tres formacions seguides (de diferents nivells), del 26 de setembre al 14 d’octubre del 2022.

Els cursos de formació en la tècnica de la construcció en pedra seca s’emmarquen en el Programa Primera Pedra, liderat per l’espai sociocultural Cal Pal conjuntament amb el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, i pretenen donar a conèixer i fomentar aquesta tècnica.

El primer curs està adreçat a un nivell inicial i tindrà lloc al Forn de Canillo, amb la col·laboració del Comú de Canillo i de Feda. En aquest, es veuran quins són els passos que cal seguir per pujar una paret de pedra seca i coronar-la amb diversos detalls constructius. Aquest primer curs se celebrarà del 26 al 30 de setembre del 2022.

pedra seca

La següent setmana, del 3 al 7 d’octubre del 2022, la formació anirà adreçada a un nivell 2, més centrat en el perfeccionament de la tècnica. En aquest cas, es realitzarà un arranjament i millora d’un camí en un espai patrimonial de la Cortinada, a Ordino. Es construirà un enllosat amb lloses de pedra natural al camí que dóna accés a la mola i serradora de Cal Pal. Es tracta d’una intervenció en un espai patrimonial. La construcció de l’enllosat comportarà també l’elaboració d’una petita paret i uns esglaons de pedra seca per millorar l’accés actual. En aquesta formació hi col·labora el Comú d’Ordino.

En la tercera i darrera formació, del 10 al 14 d’octubre del 2022, es repararà un mur de contenció als Cortals d’Encamp. Aquest curs (que compta també amb la col·laboració del Comú d’Encamp) es divideix en dos grups (nivell 1 i 2) i l’objectiu serà reparar un mur de contenció de pedra seca, situat a la zona del Feritxet. Cada grup tindrà el seu formador, però tots dos es coordinaran perquè tothom pugui aprendre la manera de treballar de dos margers diferents, com són en Roger Solé i Francisco Viñes. Solé ha estat el formador dels cursos anteriors.

La formació s’adreça a tothom que vulgui descobrir el coneixement de la pedra seca o aprofundir-hi, i vulgui contribuir a donar suport a la conservació i sostenibilitat del patrimoni. Són cursos pràctics de construcció per poder fer murs, feixes o camins de pedra seca.

Les places, però, són limitades (entre de 8 i 10 persones com a màxim en cada curs) i es faran en horari de matí, de 8 a 15 hores. Les inscripcions es poden realitzar mitjançant el formulari web: https://forms.gle/yXMnatPNPg1xYu4A6.

D’altra banda, per ampliar informació, els interessats poden contactar amb l’Àrea de Patrimoni Cultural al +376 875 708 o mitjançant correu electrònic a: lluis_segura@govern.ad / sara_ubach_balague@govern.ad.

Cerca