Una setmana dedicada a la pedra seca amb un munt de propostes

Del 23 al 29 de novembre 2020

Andorra participa del 23 al 29 de novembre en la Setmana de la Pedra Seca, impulsada per reivindicar el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva, i commemorar el segon aniversari de la seva declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

L’objectiu de la Setmana de la Pedra Seca serà també visibilitzar i posar en valor no només el patrimoni de la pedra seca, sinó també l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, divulgació i el manteniment de la pedra seca als Països Catalans.

Por posar-la en valor, s’organitzen diverses propostes que, a causa de la situació derivada de la Covid-19 i per tal de seguir les mesures decretades per l’administració, combinen activitats virtuals i presencials.

A casa nostra, el departament de Patrimoni Cultural, del Ministeri de Cultura i Esports d’Andorra, organitza un concurs fotogràfic a Instagram, “L’art de la pedra seca a Andorra”. Totes aquelles persones que hi vulguin participar (això sí, majors de divuit anys), han de presentar fotografies que continguin elements de pedra seca en el territori andorrà, ja siguin paisatges de pedra seca, estructures característiques, detalls d’aquestes estructures o fotografies amb un caràcter més artístic en què la pedra seca sigui la protagonista.

Els participants hauran de publicar una fotografia al seu compte d’Instagram i utilitzar l’etiqueta #andorrapedraseca. Es tindran en compte les imatges pujades entre el 19 i el 29 de novembre de 2020. Hi poden participar tant aficionats com professionals de la fotografia. Hi haurà cinc premis: 500 €, 300 €, 200 €, un lot de llibres i una entrada doble per a un esdeveniment cultural. A més, les fotografies presentades al concurs participaran posteriorment en una exposició virtual.

Tota la informació es pot trobar a https://www.instagram.com/patrimoniculturalandorra.

Però a més del concurs, hi haurà moltes més activitats dins i fora de les xarxes socials. Entre elles, un joc de preguntes al compte d’Instagram per difondre la pedra seca i els seus valors o una sortida de descoberta de la pedra seca de la mà de Cal Pal. Acompanyats d’un guia, els participants aniran de la Cortinada a Sornàs, coneixent els aspectes claus de la història d’Andorra i descobrint construccions en pedra seca. Les inscripcions s’han de fer a Cal Pal al mail info@calpalandorra.com o el telèfon (+376) 338 096.

Entre les altres activitats que s’han preparat a Andorra amb motiu de la Setmana de la Pedra Seca, hi ha la difusió del documental “La tècnica de la construcció de la pedra seca: refer parets de feixa’ (realitzat per l’Arxiu d’Etnografia-Arxiu Nacional d’Andorra) i de la instal·lació artística “Identitats Fragmentades”, de la fotògrafa Montserrat Altimiras, a les cabanes del Castellar, a Ordino.

També es podrà visitar (durant un any) l’exposició itinerant que el Ministeri de Cultura i Esports, amb cooperació amb el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, ha fet amb la finalitat de fer arribar a l’alumnat de secundària la importància del patrimoni de la pedra seca a Andorra.

Amb la Setmana de la Pedra Seca es vol posar en valor la pedra seca com a patrimoni i com a ofici i totes les activitats, també fora d’Andorra, es podran seguir de Fascebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca i a Twitter a @SetmPedraSeca, mitjançant el hashtag #SetmanadelaPedraSeca, així com la web collaboraxpaisatge.cat.

Cerca